sunnuntai 1. marraskuuta 2015

Lappapuuro

Tätä herkkua on tullut tehtyä syysloman jälkeen ihan joka viikko.

Tämä syksy on ollut täällä pohjoisessa hyvin poikkeuksellinen marjojen suhteen.
Puolukoita ei täällä juurikaan ollut. Minun elämäni aikana ei ole vastaavaa käynyt ja olimme kovinkin murheellisia, kun jäämme ilman tuota meidän herkkumarjaamme.
Mutta eipä mitään, syyslomareissulla Tampereella oli meille ihan varta vasten kerätty kaksi sankollista puolukoita.
Ihan huippua!
Me olimme kovasti kiitollisia ja hämmentyneitä tästä niin kauniista eleestä.
Tätäkin puuroa syödessä lähti paljon lämpimiä ajatuksia sinne etelän suuntaan.

Näin tämä herkku meillä tehdään:

1 l vettä
5 dl puolukoita
vaniljasokeria
2 dl sokeria
1,5 dl mannasuurimoita

Laita puolukat ja sokerit kiehumaan veteen.
Kun vesi alkaa kiehumaan lisää mannaryynit ja anna kiehua hiljalleen n. 15 minuuttia.

Minä kaadan kuuman puuron yleiskoneeseen ja vatkaan sillä marjoineen päivineen parisenkymmentä minuuttia, niin että puuro on todella kuohkeaa.
Marjoja ei missään nimessä kannata siilata pois, sillä ne kyllä hajoavat ihan kokonaan vatkatessa.

Kesällä Norjan retkellä ostin norjalaisia mannaryynejä tuttavani suosituksesta ja näistä ryyneistä tulee aivan ihanan samettinen puuro.
Mannaryynit ovat paljon hienommaksi jauhettua kuin suomalaiset ryynit.
Eli Norjasta kantsii tuoda tuliaisena mannaryynejä :)



14 kommenttia:

  1. Lappapuuroa tulee harvoin tehtyä. Näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
  2. Oih, puolukkapuuro on suurta herkkuani! Lapsuudessa äitini sanoi sitä vispipuuroksi. Tuo lappapuuro on minulle ihan vieras nimi puurolle. Tunnustan, harvoin tulee tehtyä, mutta tämä juttusi kyllä inspiroi puuron keittoon. Niin herkullisia kuvia!
    Hyvää tulevaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännä miten tuolla puurolla on niin monta nimeä, mukavaa loppuviikkoa Tuula ;:)

      Poista
  3. Enpä ole koskaan tehnyt vispipuuroa itse ja tuo nimike lappapuuro on täysin vieras. Mukavaa marraskuuta!

    VastaaPoista
  4. Minäkään en ole lappapuurosta kuullut, meilläkin aina puhuttu vispipuurosta, joka usein tehdään punaviinimarjoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, meillä täällä tehdään sekä lappa- että vispipuuroa :)

      Poista
  5. Lappapuuro on kyllä tosi hyvää! Mukavaa maanantaita ♡

    VastaaPoista
  6. Lappapuuro on kyllä niin hyvää :) En olekaan laittanut itse sitä moneen vuoteen. Pitäiskin taas tehdä, kun alkoi ihan maistumaan kielen päällä :) Liisa

    VastaaPoista